Onze roots liggen in de beginjaren '80 (om meer precies te zijn in 1981). Enkele jongeren van Stok-Kortenaken besloten om met een jeugdclub starten.
Ze richtten zich op uit de fundamenten van een eerder opgerichte club. Aangezien deze club nog een bestaande rekening had van 50 000 oude Belgische franken, hadden ze meteen een startkapitaal.
Ook een lokaal kon snel gevonden worden vermits de oude pastorij van Stok reeds enige tijd leeg stond. Na lang nadenken werd er een zeer originele naam bedacht: "De Peulschil" was geboren. Uit wiens briljante brein deze ontsproot en waar hij of zij de mosterd haalde, is voor ons nog steeds een vraagteken (waarschijnlijk ergens tussen pot en pint, met op de achtergrond het meezingbare liedje: "Wij zijn de peulschil." van Kris De Bruyne).

Al meteen boekte "De Peulschil" een groot succes: ongeveer 100 leden in onze topjaren lijkt misschien weinig, maar voor zo'n 'gehucht' als Stok is dit al een mooie prestatie. Bijna elke vrijdag werd er een activiteit georganiseerd (en dit is nog steeds zo!): voetbal, dropping, etentjes, uitbeelden, . . Jaarlijks was er een kamp voorzien, waarbij alle uithoeken van het land en een stukje van de buurlanden werden verkend (en vooral dan de streekbieren !?). Samen vierden we kerst, met alles erop en eraan, zelfs met pakjes. Het startkapitaal werd uiteraard blijvend aangevuld door het organiseren van fuiven, papierslag, optredens, . . Het meest memorabele moment was het optreden van de Kreuners in 1989 in "de Glazuur".

Vanaf de jaren '90 hebben we ons meer toegespitst op een 'iets' ouder publiek (16+). Het bestuur zelf had ondertussen ook al een facelift ondergaan. In die periode zijn we gestart met onze fuif "The back to school party". Dit was onze belangrijkste bron van inkomsten. Midden jaren '90 ontstond een minivoetbalclub "De Peulschil", een naam die nu al iets minder origineel klinkt. We hebben een 7-tal jaar meegespeeld in de zaterdagcompetitie van het Tiens Zaalvoetbalverbond (TZVB), waarbij we enkele successen boekten zoals de fairplay-trofee en een tweede plaats in het klassement. Andere jaren was het succes op voetbalvlak wel wat minder. Ook de traditie van ons jaarlijks kamp werd verder gezet. Aangezien we ons doelpubliek wat hadden verouderd, waren de kookouders die vroeger meegingen nu overbodig. De termijn werd tevens ingekort van een week naar een weekend. Elk jaar weer dolle pret en veel hoofdpijn (door de streekbieren), o.a. in Malmédy, Valkenswaard, Dudzele, Domburg, Centerparks, Durbuy,. , waar ze zich onze clubnaam nog steeds zullen herinneren hij werd anders vaak genoeg gezongen).

In 2006 werd ons lokaal uitgebreid, er werd een muur weggekapt en we hebben een echte toog geplaatst. Alles kreeg een nieuw laagje verf, het lokaal kan weer met zijn tijd mee.
De Lokalen werden heropend samen met het vieren van 25 jaar de Peulschil.

Een 2-tal jaar later kregen we van e gemeente de opdracht om onze lokalen brandveilig te maken. De ingang werd verplaatst via een externe trap, waar vroeger een raam stond.
We hebben van deze gelegenheid gebruik gemaakt om opnieuw te verbouwen. De volledige vloer werd vernieuwd en er is een nieuwe toog geplaatst. De lokalen zien er nu écht heel goed uit.

Alle lezers van het bovenstaande tekstje voelen het nu waarschijnlijk al kriebelen om eens langs te komen, dus hier volgen een aantal praktische gegevens:

 • Ons adres :
  Je kan ons vinden in de Helstraat te Stok, naast het parochiecentrum, op de eerste verdieping. Ons lokaal beschikt over een toog, een discobar, kicker, pool-biljart, TV, Photoplay .

 • Ons bestuur :
  Joris Vandeput (Voorzitter)
  Kris Tweepenninckx (Penningmeester)
  Pieter Vandeput

  Jean-Claude Winnen

 

Dit bestuur tracht er steeds voor te zorgen dat de leden en niet-leden iedere vrijdagavond en woensdagavond naar "de Peulschil" afzakken voor een gezellige babbel met drank aan zeer democratische prijzen.

Bier van de maand

Gordon Xmas - 3,00€

Interview vd Maand